WEBLOG JEF GEYS

GIJS VAN DOORN VERTAALT – INTERVIEW RORY STEWART DOOR DECCA AITKENHEAD DEEL I

Posted in gijs van doorn vertaalt, Rory Stewart by gijs van doorn on January 10, 2014

Het oorspronkelijke artikel werd geschreven door Decca Aitkenhead en verscheen in The Guardian op 3 januari 2014.

Als de vijftienjarige Rory Stewart zichzelf kon zien op de leeftijd van veertig jaar “ zou hij denken dat hij een zielepoot was”. Hij zou onmiddellijk zien “dat ik allerlei compromissen heb gesloten en mijn ziel heb verkocht. En hij zou absoluut gelijk hebben.” Wat zou hij gedacht hebben van zijn beslissing om een parlementslid van de Tories te worden? “Hij zou  er niets van begrijpen”, lacht Stewart. “Echt niets.”

Vele anderen snapten het ook niet. Stewart is een Schot, geboren in Hong Kong, hij groeide op in Maleisië en studeerde in Eton. Hij coachte de prinsen William en Henry in zijn vrije tijd tijdens zijn verdere studies in Oxford. Daarna werkte hij op het departement van Buitenlandse Zaken, eerst in Indonesië om te helpen met de problemen in Oost-Timor en dan in Montenegro. Tussen 2000 en 2002 wandelde hij een 9000 kilometer door Aghanistan, Iran en Pakistan waarbij hij overnachtte in de dorpshutten op zijn weg voordat hij naar Irak werd gestuurd om twee provincies te leiden en om mee te schrijven aan de Iraakse grondwet. Hij schreef twee boeken over zijn ervaringen in Afghanistan en Irak, kreeg een professoraat in Harvard en hij stichtte een liefdadigheidsorganisatie in Afghanistan op verzoek van de president en de Prins van Wales.

Hij had op vijfendertigjarige leeftijd al zoveel beleefd dat Brad Pitt’s productiehuis de rechten kocht op de verfilming van zijn leven. En toen ging hij terug naar Groot-Brittanië om een parlementslid te worden voor Penrith.

We ontmoetten elkaar , ongeveer tien jaar geleden, hij leek me een figuur uit een andere eeuw. Hij blijft over veel charisma beschikken: grappig, open, nieuwsgierig en vriendelijk. Dus waarom gaf hij zijn avontuurlijk leven op voor een saai parlement? Zijn uitleg blijkt de meest overtuigende analyse te zijn van buitenlandse en binnenlandse politiek die ik ooit kreeg van een conservatieve MP.

white-space

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: