WEBLOG JEF GEYS

BEELDENPARK OP DE HEIZEL

Posted in Uncategorized by gvd on May 14, 2014
Willen de mensen die met Wiels bezig zijn eerst nog eens naar het volgende filmpje kijken –The Ross Sisters- http://youtu.be/hoiUdAQD9WA -alvorens zich een houding tegenover dit initiatief te vormen.
Jef Geys
white-space2
BEELDENPARK OP DE HEIZEL – BRUSSELNIEUWS.BE
door Bettina Hubo © Brussel Deze Week
Brussel-Stad

Om de geplande mega-shoppingmall een artistiek tintje te geven, verrijst tegen 2021 ook een beeldenpark op de Heizel, een ‘Middelheim in het klein’. De bouwpromotor werkt hiervoor samen met Wiels.

 

O oit opperden de Brusselse overheden dat het nieuwe museum voor Moderne Kunst deel kon uitmaken van de plannen voor de Heizel. Dat ideetje is al lang afgevoerd. Nu blijkt dat ook projectontwikkelaar Unibail-Rodamco, die eind april de opdracht voor de Mall of Europe in de wacht sleepte, van plan is om het nieuwe stadsdeel aan het Atomium te verfraaien met kunst.

In de brochure van de promotoren staat tussen de mall en de woonblokken de kunstpromenade Europ’Art getekend met enkele pretparkachtige beelden, een kolossaal monster bijvoorbeeld, of twee reuzenpaddestoelen.

Maar volgens Pierry Iserbyt, die het artistiek programma heeft bedacht, is het wel degelijk de bedoeling om een ‘kwaliteitsvol’ beeldenpark op te richten. “Iets als het Middelheim, maar veel kleiner, we hebben maar 3 hectare,” zegt Iserbyt, die behalve vastgoedexpert en consultant van Unibail-Rodamco ook voorzitter is van Wiels, het Centrum voor Hedendaagse Kunst in Vorst.

Het kunstproject is drieledig. Iserbyt: “We gaan een aantal beeldhouwwerken van gevestigde kunstenaars aankopen en daarmee een traject uitzetten. Voorts willen we jaarlijks een wedstrijd voor jonge beeldhouwers organiseren. Het winnende werk zal telkens een plek krijgen in het beeldenpark.”

Tussen de beelden wordt ook een paviljoen neergezet, een ruimte voor kleine exposities en voordrachten. “Het plan is om samen te werken met de verschillende kunstscholen in Brussel. Elke school om beurt zou het paviljoen een jaar ter beschikking krijgen. Bedoeling is dat zij voor animatie zorgen in de beeldentuin.”

Door samen te werken met Wiels zal de kwaliteit van het artistiek programma verzekerd zijn, belooft Iserbyt.

Unibail-Rodamco trekt twee miljoen euro uit voor het beeldenpark. De hele Mall of Europe kost de promotoren 550 miljoen euro.

http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/beeldenpark-op-de-heizel

white-space

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: