WEBLOG JEF GEYS

Gestolen?

Posted in Achterwand van de klas, Uncategorized by gvd on February 16, 2016

Anno 1972 – Frans Van Mechelen is minister van Cultuur. Hij start met het oprichten van Kultuurcentra. Hij steunt van alles en nog wat en laat de ‘Staat’ o.a. het Masereelcentrum kopen, toen nog in handen van ‘Fons van de Grafiek’- Fons had ten gevolge van zijn opleiding , een enorm goed lopende zaak een droom: genoeg verdienen met de zaak en de rest van zijn dagen drukken in zijn nieuw gebouwd atelier- nu het Masereelcentrum. Fons verzamelde toen nog voor een prikje, oude lithostenen en de machines die niet meer konden dienen om Chinese speelkaarten te drukken. Te veel werk , te veel geld, en Fons besloot iets anders te doen en verkocht zijn atelier met inboedel aan de staat. De staat waar Frans Van Mechelen minister was.

Hij liet toe aan een aantal mensen, die profijt zagen in de zaak om een ‘Club’ te stichten: ‘de Vrienden van het Masereelcentrum’. Als kunstenaar uit de buurt kon of wou ik niet enkel toekijken en werd lid van die Club. De ‘Vrienden’ die premies voor de leden uitgaven, die voor een fikse bijdrage konden gekocht worden, werden een allegaartje en ik stelde voor een ‘map’ uit te geven waar 4 prenten in zouden zitten. Over een van die prenten gaat het, die 4e prent moest een Marcel Broodthaers worden, vond ik. M.B., zoals hij signeerde, verbleef toen in Kassel waar hij deelnam aan Documenta. Ik stelde voor om naar Kassel te rijden, met een auto van het kabinet met als chauffeur Toon Depreeuw die toen voor Fr.V. M. werkte. Ik maakte een afspraak met M.B. in het Parkhotel waar hij toen verbleef. Tussen 2 gerechten in nam M.B.een briefomslag uit zijn tas, nam de brief er uit en zei: “Maak hier een collage van, maak wat proefdrukken, en kom die laten zien in Londen.” De proefdrukken werden gemaakt door Karel Van Mierlo, in zijn fabriek, en ik met Luc, de stichter van het toenmalige St. Antoniusmeubelen, en met de Mercedes 500 van JanVerboven, naar Londen met de proefdrukken. M.B. bekeek de drukken, nam een stift en doorstreepte een aantal zaken, en zei: “Voila, zo zou ik het willen.” Terug naar Kasterlee, terug naar Londen, -signeren- en terug weg. —Nu na een lange inleiding, geen Varkentje met een Lange Snuit, maar wel een varkentje met Lange Vingers: die originele collage door mij gemaakt, en die ik kreeg van M.B. voor ‘bewezen diensten’ is toen verdwenen! Het Masereelcentrum was niet geworden wat wij hoopten , maar een warboel van belangen, gelukkig is er beterschap op komst! Als iemand weet waar uiteindelijk die collage is gebleven, laat me iets weten. In de goede traditie van ons gerecht is de zaak verjaard (misschien?).

 

De zwart wit collage onderaan is van het werk “Politiek Aspect van een Emotie” en is niet van M.B. maar van mij. Het is een deel van een proefdruk (blauw) waar op de achterzijde een proefdruk van de grote “Pornobladen” uit het bovenvermelde werk voor het Van Abbemuseum staat.

paugivd_19-02-2016_9-31-52-1

paugivd_19-02-2016_9-31-52-2

Advertisements
%d bloggers like this: